Gaabs’ ultieme Koningsdaggebakje Doetinchem 2025: de route

Gaabs’ ultieme Koningsdaggebakje Doetinchem 2025: de route

Ja, ja, het mocht even duren, maar Gaabs en Stichting Komt voor de Bakker mocht dan afgelopen weken éindelijk het Koningsdaggebakje van Koningsdag Doetinchem 2025 presenteren. En deze is er natuurlijk niet zomaar gekomen. Nee, hier ging een zekere route aan vooraf. En bovendien was deze er nooit gekomen zonder inzet van onze talenten! 

De zoektocht

Zo’n 2,5e maand geleden; op 29 januari jongstleden ging de zoektocht naar het Koningsdaggebakje van start. We vroegen jullie toen op social media wat jullie nu het perfecte Koningsdaggebakje zouden vinden. Hier kregen we verschillende leuke ideeën als reactie op die varieerden van ‘sinaasappel kwarktaart met oranjebitter, afgetopt met slagroom en hagelslag’, ‘progrès taart’, ‘oranje bokkepootjes’, die we ook maakten en natuurlijk de welbekende ‘oranjekoek’.

Vanaf dat moment zijn we op zoek gegaan naar het ultieme Koningsdaggebakje, wat een uitdaging was en wat ook niet van een van op andere dag klaar was. Allereerst vroegen we ons op 30 januari af van welk gebakje het Koningshuis überhaupt houdt. Een dag later posten we ons allereerste idee; cupcakes, afgewerkt met oranje botercremé, spikkeltjes in uiteraard de kleuren rood-wit-blauw en een gouden kroontje.

In de week van 4 februari keken we naar wat koningin Maxima nou lekker vindt als gebakje en wat nu typisch Argentijns is. We maakten de zogenoemde ‘alfajores’ wat populaire Argentijnse koekjes zijn en kregen een tip van volger Begona dat het favoriete broodbeleg van onze koningin hagelslag is. We opperden het idee voor hagelslagtaart met oranje hagelslag opgeslagen in de veel geziene blikken.

Zelfs de MC Flurry van de Mac Donalds kwam nog voorbij met een variant van de ‘chocotorta’, een Argentijnse chocoladetaart. En natuurlijk werd de overbekende oranje tompouce nog ingebracht. We maakten zelfs ook nog oranjebitter cheesecake!

De prinsessen

De prinsessen van de koninklijke familie mochten natuurlijk ook niet ontbreken en kwamen aan bod. Allereerst prinses Ariane die sinds de zomer van 2023 in het noorden van Italië woont en studeert en die er dit jaar helaas niet bij is tijdens Koningsdag in Doetinchem. We introduceerden ‘baci di dama’, een populair Noord-Italiaans sandwichkoekje uit Piemonte bestaande uit twee hazelnootkoekjes met elkaar verbonden door een chocoladevulling, die de ‘kus’ in de naam voorstelt. Vervolgens maakten we ‘amaretti’ taart van citroenen, wat oorspronkelijk Italiaanse bitterkoekjes zijn en uit de stad Saronno komen.

Daarna gingen we door met de middelste dochter van het koninklijk paar; Alexia. Zij studeert sinds de zomer van vorig jaar ‘civiele techniek’ aan University College London in de gelijknamige hoofdstad van Engeland. Uiteraard is onze ‘Heel Holland Bakt’, afgeleid van ‘The Great British Bake Off’ en we maakten op basis hiervan sticky toffee cake, een typisch Engels gebakje met als basis dadels en daarover overheerlijke toffeesaus. De enige échte Engelse klassieker scones die altijd met een high tea worden geserveerd maakten we ook, alhoewel deze high tea op z’n Engels natuurlijk ‘afternoon tea’ heet.

We eindigden met oudste dochter Amalia, die de titel ‘Prinses van Oranje’ draagt. Zoals bij velen wel bekend is dat haar paard Mojito heet. Wellicht wel vernoemd naar de bekende cocktail? Vandaar dat we echte mojito met limoen taart maakten. En prinses Amalia is ook zeker geen onbekende in het buitenland en dan met name in Spanje, waar ze maar liefst een jaar in Madrid heeft gewoond. Hierbij maakten we de ‘tres leches’, wat vertaald ‘drie melken’ in het Spaans betekent. Dit verwijst naar de drie soorten melk die in het recept worden gebruikt; gecondenseerde melk, geëvaporeerde melk en volle melk. Misschien was deze taart wel het Koningsdaggebakje? Of de ‘Torte de Santiago’, de Spaanse amandeltaart met limoncello.

Favoriet van de koning zelf

Natuurlijk keken we ook naar wat nu de favoriet van onze majesteit Koning Willem-Alexander zelf ís. Dit is een echte klassieker; een heerlijke appeltaart met een boterachtige korst en een grote hoeveelheid kaneel. Het favoriete vakantieland van onze koning en koningin is Griekenland. Hier hebben ze ook sinds 2012 hun vakantievilla op het Griekse schiereiland Peloponnesos. We gingen dus op de Griekse tour en maakten de Griekse melktaart ‘galatopita’, die ongeveer te vergelijken is met een cheesecake.

Niet alleen is onze koning gek op de oer Hollandse appeltaart. Nee, zijn favoriete ijs zou een hoorntje met twee bolletjes hazelnootijs zijn. Vandaar dat we op pad gingen naar ijssalon Friul in Doetinchem en hier hazelnootijs haalden.

De uiteindelijke presentatie

Uiteindelijk kwamen we op het idee om een soort klein boltaartje te maken en dat met cremeux en allereerst frambozen. Ook maakten we nog een schattig rood-wit-blauw taartje met oranje cremé erbovenop. En we voegden een vleugje Indonesië toe met een heuse pandancake.

Op 4 april maakten we het dan definitief bekend: we hadden hét ultieme Koningsdaggebakje gevonden! We presenteerden deze op 8 april met trots aan het publiek. Het gebakje is een vrolijke mix geworden met een oranje kleur, uiteraard rood-wit-blauwe decoratie, een knapperige trend met Turkse kadayif, een heerlijke passievrucht cremeux, een vleugje Indische afkomst op basis van pandan en met onze signature touch: romige roomkaas.

Er is nog tijd om ons smakelijke Koningsdaggebakje in de winkel te proeven of natuurlijk te halen. En ben je nu nog verder nieuwsgierig naar hoe we dit bedacht hebben en zelf onze vlogs bekijken, kijk dan ook even op onze socials; Instagram en Facebook. We wensen jullie een hele fijne Koningsdag en laat ons vooral weten wat je van ons Koningsdaggebakje vindt!

Terug naar blog

1 reactie

Wat een ontzettend leuk(e) idee(ën) en mooie zoektocht! Het uiteindelijke Koningsdaggebakje ziet er prachtig en (over)heerlijk uit!

Alain

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.